HKU-studenten Joep en Wesley kregen van gitaarbouwer, producer en BiaB begeleider Yuri Landman de opdracht om samen met gitaristen Tibor en Marijn een nieuwe manier van muziek produceren te proberen. Een paar dagen hebben ze zich opgesloten in een kamer in ons prachtige chateau in de Ardennen, die ze hebben omgebouwd tot studio. Engineer Wesley Wong geeft tekst en uitleg:

‘We kregen de opdracht een nieuwe track te produceren, maar dan niet volgens de conventionele benadering van eerst schrijven en opnemen. We bouwen het lied laag voor laag op en spelen alles in, in plaats van kleine stukje te loopen. Het gevolg is dat je, wanneer je begint, totaal niet weet waar het op uit gaat lopen. Dat kan een handige aanpak zijn als je geen inspiratie hebt of om jezelf tot nieuwe ideeën te dwingen.’

Het geïmproviseerde drumstel

‘Zondag, de eerste dag van dit project, hebben we enkel de percussie opgenomen. Het was behoorlijk vogelen om alles goed te krijgen, dus aan meer dan dat kwamen we nog niet toe. Maandag, toen we een beetje structuur hadden, ging het een stuk sneller en hebben we de rest van de eerste track opgenomen. Het resultaat is erg tof geworden, maar vooral ook het proces was erg leuk. Voor iedereen was dit een nieuwe aanpak.’

‘Vandaag (dinsdag) zijn we aan een nieuwe opname begonnen. Het proces was weer ongeveer hetzelfde, hoewel de opdracht nu enkel luidde om een nieuw lied te maken. De manier waarop maakte niet uit, maar het is gewoon zo gelopen. Blijkbaar is het dan toch een vrij natuurlijke manier! De nieuwe opname is iets minder abstract dan de eerste track. Het drumstel hebben we geïmproviseerd: een flightcase (een stevige doos om apparatuur in te vervoeren) met daarin een floortom fungeerde als basdrum, een gereedschapskist als snare. Het schrijven en opnemen ging vandaag iets stroever dan eerder, omdat we meer muzikale betekenis zochten. Tibor en Marijn hadden ook iets meer moeite met het verzinnen van muziek, daar ze nu niet alleen gitaren opnamen maar ook andere instrumenten. Vanavond gaan we het proberen af te krijgen, morgen hopelijk nog een derde track.’

‘Specifieke nieuwe vaardigheden heb ik niet bijgeleerd, maar het hele proces is een goede ervaring op zich. Ik vind het erg leuk om eens op een andere manier naar muziek productie te kijken!’

De opgenomen muziek komt zo snel mogelijk online.

Joris Postulart