Groen en geel zie ik. Niet omdat ik de griep heb gekregen, maar van jaloezie. Jaloers op alle briljante muzikanten in deze schuur. Muzikanten die improviseren, maar ook hun eigen sound innoveren. Ikzelf? Ik pingel graag. Op alles waar ik maar op pingelen kan. Een piano, een MIDI-controller, een leeg glas. Het maakt mij niet uit. Ik vind mijzelf dan ook een vrij ervaren pingelaar. Toch kom ik niet in de buurt van de muzikanten om mij heen. Het ergste is nog dat ze ook echt leuke muziek maken die in je hoofd blijft hangen.

Twee Ons rapt

“Are you trippin’? I am trippin’!” galmt door mijn hoofd. Cinq Croniq heeft hem net drie keer gespeeld terwijl ik foto’s aan het maken was en hij blijft minimaal nog twee uur door echo├źn. Elke drie de keren was het nummer weer iets anders. Resultaat van een herhalend proces waarbij band en producers samen dingen uitproberen en paden bewandelen waar bands eerder nooit aan gedacht hebben. Ik als pingelaar hoor echter weinig verschil, maar wel dat het steeds catchier lijkt te gaan klinken.

” You got to get to know me Crow, you got to get to know!” is het nummer van Hunting the Robot wat de volgende paar uur in mijn hoofd zit. Ik weerhoud mezelf ervan om uit volle borst mee te zingen terwijl ik de repetitie aan het bekijken ben. Toch pingel ik lekker met mijn vingers mee op het ritme, terwijl zanger Elvin nog een keer goed inzet.

MIDI Controller

“Doe je dans, dans. Doe je dansje!” is echter de onbetwiste winnaar van de meezingwedstrijd in mijn hoofd. Dit in een dag geschreven, gespeeld en opgenomen nummer is een directe hit. Gemaakt door zowel Cinq Croniq en Twee Ons is een ware ode aan pure creativiteit en improviserend vermogen. Gemaakt, omdat Twee Ons vast zat in hun proces en volgens de producers nog wel wat kon leren van Cinq Croniq. Het klinkt echter verre van als een leersessie voor Twee Ons, maar als perfecte harmonie tussen een elektro rockband en een rapformatie. Hoe is het mogelijk.

Opnemen

Dit is dan ook waar Band in a Barn volgens mij voor bedoeld is. Een onverwachte kruisbestuiving van bands, muzikanten en producers die samen gave, onverwachte dingen maken.